Rodzaje garnków i ich liczba zależy od wielkości danej rodziny, upodobań kulinarnych pani domu i innych domowników oraz ich potrzeb dietetycznych, to znaczy od tego, czy dla wszystkich gotuje się to samo, czy też np. oddzielnie potrawy dietetyczne. Przeważnie też w domu są różne garnki, aluminiowe i emaliowane, często kupowane bez specjalnego planu. Jednak nabywając garnek trzeba wiedzieć, do czego ma służyć. Podstawowy zestaw garnków powinien zawierać: garnek do mleka, a także zup mlecznych, kakao itp., z grubym dnem, a najlepiej specjalny garnek podwójny z izolacją wodną, w którym mleko ani nie przypali się, ani nie wykipi; garnek do gotowania potraw słodkich musi być oddzielny, bo naprawdę nie sposób gotować np. kompotu w garnku, w którym poprzednio gotował się rosół czy zupa jarzynowa, bo nawet po dokładnym umyciu jakiś ślad zapachu jarzynowo-cebulowego przejdzie do kompotu; garnek do gotowania kasz i ryżu w kąpieli wodnej (są specjalne garnki podwójne, emaliowane), można też gotować kasze w garnku specjalnym do mleka; garnek do duszenia mięsa — z typu ciężkich, z grubym dnem z dobrze dopasowaną pokrywą, który można by też wstawiać do piekarnika; kilka garnków różnej wielkości do gotowania zup, jarzyn itp., w tym przynajmniej dwa (mniejszy i większy) z rączką. Uzupełnieniem zestawu garnków są patelnie. Bardzo wskazana jest patelnia teflonowa, na której można smażyć bez tłuszczu. Używając takiej patelni, należy posługiwać się wyłącznie łopatką drewnianą, nigdy metalową, a tym bardziej nożem czy widelcem, bo łatwo uszkodzić teflonową powłokę. Jeżeli nie mamy patelni teflonowej, to powinny być dwie zwykłe, w tym oddzielna do ryb, których zapach jest trudny do usunięcia. Ponadto dwie małe patelnie — do jajek, zasmażek itp. Naczynia żaroodporne — to coś pośredniego między garnkami a patelnią. Niezastąpione do zapiekanek, a także wielu innych potraw tzw. duszonych, bardzo praktyczne, bo można w nich też podać potrawę na stół.
