Przepisy na bezglutenowe ciasta i ciasteczka
Bezglutenowe ciasta i ciasteczka stają się coraz bardziej popularne wśród osób na diecie bezglutenowej oraz tych, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami i konsystencjami. Dla wielu jednak, wypiekanie tego rodzaju wypieków może wydawać się trudne i skomplikowane. W tym artykule przedstawiam przepisy na kilka pysznych i prostych w wykonaniu bezglutenowych ciast i ciasteczek, które porwą Wasze podniebienia!
- Podstawowe bezglutenowe ciasto na biszkopt
Pierwszym przepisem jest podstawowe bezglutenowe ciasto na biszkopt. Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
-
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
-
Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie mieszając łyżką.
-
Ciasto wylać do tortownicy, wstawiając do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
-
Bezmączne ciasteczka owsiane z rodzynkami
Kolejnym przepisem jest bezmączne ciasteczka owsiane z rodzynkami. Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
-
Płatki owsiane blendujemy na mąkę o konsystencji zmielonych płatków.
-
W misce mieszamy masło orzechowe, miód, jajko i ekstrakt waniliowy.
-
Dodajemy płatki owsiane i rodzynki, mieszając do połączenia składników.
-
Formujemy ciasteczka, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
-
Świeże truskawkowe tartaletki bez glutenu
Kolejnym przepisem są świeże truskawkowe tartaletki bez glutenu. Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 kg truskawek
- 1/4 szklanki cukru
Wykonanie:
-
Składniki na ciasto kruche połączyć i zagnieść, a następnie umieścić w lodówce na 30 minut.
-
Ciasto wyjąć, rozwałkować i wykroić krążki, kładąc je na foremkach do tartaletki.
-
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
-
Truskawki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić na 30 minut.
-
Na ostudzone tartaletki rozłożyć truskawki i udekorować świeżą miętą.
-
Puszyste bezglutenowe babeczki czekoladowe
Następnym przepisem są puszyste bezglutenowe babeczki czekoladowe. Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 120 ml oleju roślinnego
- 200 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- W misce mieszamy mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W drugiej misce ubijamy cukier, jajka, olej, mleko i ekstrakt waniliowy.
- Dodajemy stopniowo suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie łyżką.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do foremek na babeczki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podsumowanie
Bezglutenowe ciasta i ciasteczka mogą być równie smaczne i aromatyczne jak te tradycyjne. Oto przedstawione przepisy na podstawowe bezglutenowe ciasto na biszkopt, bezmączne ciasteczka owsiane z rodzynkami, świeże truskawkowe tartaletki bez glutenu oraz puszyste bezglutenowe babeczki czekoladowe. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania własnych ulubionych składników, aby stworzyć wypieki dostosowane do własnych preferencji smakowych. Cieszcie się smakiem i doświadczeniem przygotowywania bezglutenowych ciast i ciasteczek!