Przyrządzanie naleśników uważa się za dość kłopotliwe. Jednak sporządza się je bardzo szybko a można podawać z różnym farszem i w sposób urozmaicony. Oto podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe. Ciasto naleśnikowe 1/4 kg mąki, 2 szklanki mleka (lub mleko p6ł na pól z wodą), 2 jajka, łyżeczka cukru, szczypta soli, t łyżki oliwy lub dobrego oleju. Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zmiksować; trwa to kilka minut. Posmarować patelnię tłuszczem, silnie ją rozgrzać i smażyć placki, zachowując duży płomień. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że placki nie przylegają do patelni, mimo że nie smaruje się jej tłuszczem (tylko raz, przed usmażeniem pierwszego placka). Skraca to bardzo czas smażenia, a także zapobiega powstawaniu dymu (swądu), jaki zwykle powstaje podczas smarowania tłuszczem silnie rozgrzanej patelni. Usmażone placki naleśnikowe układamy na dużym, płaskim talerzu. Potem smarujemy je farszem. Może być on z gotowanego, mielonego i przesmażonego mięsa, z jarzyn, z ryby, z gotowanej kapusty słodkiej lub kiszonej, z gotowanych ziemniaków przyprawionych grzybami lub cebulą, z ziemniaków z serem (jak do ruskich pierogów), z sera, pieczarek, ze smażonej cebuli itd. Farsz może być także słodki: z powideł, marmolady, dżemu, sera na słodko. Naleśniki można podawać bez farszu, tylko polane śmietaną lub sokiem. Również sposób składania lub zwijania naleśników może być bardzo różny. Posmarowane placki można składać tylko na pół albo dwa razy (na ćwiartki), można zwijać w rulon, a rulon jeszcze w „ślimaka”, można formować wałeczki zakładając wpierw dwa boki, można też — zakładając dwa boki — składać w kopertę. Przeważnie sposób składania związany jest z rodzajem farszu. Następny sposób uatrakcyjniania naleśników to obsmażanie bez panierowania albo panierowanie w jajku i bułce tartej.