Kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana) — aczkolwiek to tradycyjnie polskie potrawy — nie są chętnie jadane. Może właśnie w okresie reglamentacji zaczęliśmy się do nich na nowo przyzwyczajać. Przede wszystkim zawierają skrobię (węglowodany), są więc źródłem energii. Średnio, 100 gramów kaszy zawiera około. 350 kalorii. W kaszach występuje też białko roślinne oraz pewne ilości składników mineralnych i witamin, przy czym większość ich znajduje się pod łuską, dlatego też bardzięj cenne są kasze mało oczyszczone (kasza gryczana, jaglana, pęczak i inne jęczmienne, a także płatki owsiane). Chcąc sporządzić z kaszy pełnowartościowy posiłek, należy ją uzupełniać produktami białkowymi oraz warzywami i owocami. A więc przede wszystkim — mlekiem, serem, jajami, mięsem, rybą. Dodatek warzyw czy owoców uzupełni składniki mineralne, a także wzbogaci w witaminy C i A, które w kaszach nie występują.
Potrawy z kasz są pożywne, łatwe do sporządzenia i — wbrew przekonaniu — atrakcyjne. Najważniejsze to umieć je prawidłowo ugotować — mogą być w postaci rozklejonej, półsypkiej i sypkiej. Właśnie przez nieumiejętne gotowanie wychodzi zwykle pierwsza lub druga postać, a to gospodynie zniechęca, bp (poza krupnikami) najchętniej jadane są kasze sypkie. Jak ugotować kaszę na sypko? Przede wszystkim należy zachować odpowiednią proporcję kaszy i wody oraz zastosować odpowiedni sposób gotowania.