Wprawdzie wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce są dobrane tak, aby potrawy można było przygotować szybko, warto jednak wyodrębnić tzw. posiłki jednoda- niowe, zwane jeszcze gdzieniegdzie jednogarnkowymi, co zresztą nie jest zupełnie ścisłe, bo w jednym garnku możemy tylko ugotować zupę, ewentualnie z wkładką mięsną. A przecież obiad jednodaniowy może stanowić również tylko drugie danie, uzupełnione większą ilością jarzyn, a tego nie można przecież przyrządzić w jednym garnku. Oczywiście, w tym przypadku nazwa jest tylko sprawą umowną, bo wiemy, że chodzi o posiłek szybki do wykonania, niezbyt drogi i nie wymagający wielkich umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak, żeby posiłek taki zawierał potrzebną liczbę kalorii, białka i innych składników odżywczych. Nie należy jednak zbytnio przyzwyczajać się do takich obiadów, zwłaszcza w postaci zup. Jest to sposób zapewnienia rodzinie obiadu raczej w wyjątkowych okolicznościach, kiedy ważne zajęcia czy nieprzewidziane przeszkody uniemożliwiają bardziej staranne przygotowanie tego podstawowego posiłku. Niżej zostaną przedstawione przepisy przyrządzania tego typu potraw.
