Poza omówionymi wyżej, bardzo ważnymi i praktycznymi w gospodarstwie domowym, sprzętami mechanicznymi istnieje mnóstwo, zarówno mechanicznych, jak i prostych urządzeń, sprzętów i sprzęcików, mających na celu usprawnienie pracy i wprowadzenie pewnej nowoczesności, a więc i wygody do naszego domu. Wymienimy niektóre. Prodiż Sprzęt znany każdej gospodyni i chyba znajdujący się w każdym domu. Są prodiże okrągłe i prostokątne. O ich przydatności nie trzeba nikogo przekonywać — służą do pieczenia zarówno ciast, jak i mięs. Ale raczej rzadko gospodynie używają prodiża jako piekarnika, to znaczy wstawiając do niego mniejsze naczynie z folii aluminiowej, blachy czy szkła żaroodpornego z niewielką ilością mięsa, ciasta albo zapiekanką potrzebną tylko na jeden raz. Przy używaniu prodiża, jak przy każdym sprzęcie elektrycznym, należy zachować ostrożoność. Nie dotykać mokrą ręką (co w kuchni łatwo może się zdarzyć), sprawdzać, czy nie jest uszkodzony sznur lub wtyczka, a także, czy nie uległa u- szkodzeniu izolacja spirali. Toster Umożliwia błyskawiczne sporządzenie dietetycznych grzanek, również z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Szybkowar Jest u nas ciągle zbyt mało popularny, a właściwie mało używany, chociaż znajduje się w wielu domach. Warto przyzwyczaić się do tego „garnka”, bo ogromnie przyspiesza ugotowanie obiadu, a przy tym — właśnie dzięki krótszemu gotowaniu- — zapewnia w większym stopniu zachowanie witamin, a także walorów smakowych i aromatycznych wielu potraw. Przypominamy też, że w szybkowarze można gotować „piętrowo”, czyli kilka potraw na raz. Istotna jest różnica między czasem gotowania w sposób tradycyjny i w szybkowarze.
