Proste i pyszne ciasta na święta
Jak przygotować proste i pyszne ciasta na święta? Oto kilka przepisów, które z pewnością podbiją serca wszystkich gości. Wykorzystaj je, by stworzyć wyjątkowe i smakowite desery na bożonarodzeniowy stół.
- Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki potrzebne do przygotowania tego wspaniałego ciasta to:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin
Przed przystąpieniem do pieczenia należy rozpuścić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, a potem dodajemy do masy czekoladowej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie je wmieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowymi malinami.
- Sernik z truskawkami
Składniki potrzebne do przygotowania tego tradycyjnego polskiego ciasta to:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Do miski wsypujemy twaróg i cukier, a następnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jajka, mąkę, skrobię ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na nim połówki truskawek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem możemy udekorować go resztą truskawek.
- Szarlotka z kruszonką
Składniki potrzebne do przygotowania tej klasycznej szarlotki to:
- 6-8 dużych jabłek
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie kruszonka. Na dnie formy do pieczenia układamy połowę ciasta, a na nim równomiernie rozkładamy plasterki jabłek. Całość przykrywamy pozostałą kruszonką. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż będzie rumiana. Podajemy odrobiną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
- Makowiec
Składniki potrzebne do przygotowania tego tradycyjnego ciasta to:
- 400 g maku
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30 minut. Następnie mielimy go na gładką masę w maszynce do mielenia. W osobnym naczyniu ubijamy masło z cukrem, dodajemy po kolei jajka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, dodajemy zmielony mak i mieszamy wszystko razem do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gotowy makowiec możemy posypać cukrem pudrem przed podaniem.
- Ciasto marchewkowe
Składniki potrzebne do przygotowania tego zdrowego ciasta to:
- 300 g marchewki
- 200 g cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy nadmiar soku. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej roślinny i jajka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, cynamon, startą marchewkę, posiekane orzechy i namoczone i odsączone rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i można je polukrować.
- Ciasto bezowe z malinami i kremem
Składniki potrzebne do przygotowania tego eleganckiego ciasta to:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 200 g malin
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, ocet winny i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Gotową masę przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku. Śmietankę i serek mascarpone ubijamy razem z cukrem pudrem. Na ostudzone ciasto nakładamy krem, a na wierzchu układamy maliny.
- Miodowiec
Składniki potrzebne do przygotowania tego aromatycznego ciasta to:
- 400 g mąki
- 250 ml miodu
- 200 g cukru
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy miód, cukier, mleko, roztopione masło, jajka, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Całość mieszamy ręką lub za pomocą miksera do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu miodowiec studzimy i można go polukrować.
Święta to idealny czas na przygotowywanie pysznych ciast, które wprowadzą w nasze domy atmosferę ciepła i radości. Wykorzystaj powyższe przepisy i podaruj swoim bliskim wyjątkowe smaki. Naprawdę to proste!