Mleko

Zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu składniki. Dorosły człowiek powinien pić pół litra mleka dziennie (w różnej postaci). Poza właściwościami odżywczymi mleko działa odtruwająco, dlatego zalecane jest palaczom, piją go również obowiązkowo drukarze. Należy pić mleko przegotowane. Najlepiej gotować w specjalnym garnku o podwójnych ściankach, oddzielonych warstwą wody, wtedy nie przypali się ani nie wykipi, a gwizdek zasygnalizuje moment zagotowania. Jeżeli gotujemy w zwykłym garnku, musi być przeznaczony tylko do mleka, aby nie nasiąkał innymi zapachami. Jeżeli położymy na dnie garnka mały porcelanowy krążek tzw. „kipichron”, mleko nie Wykipi. Również zabezpiecza przed wykipieniem posmarowanie wewnętrznej ścianki garnka (5 cm ponad powierzchnią mleka) masłem: gotujące się mleko, zatrzyma się na linii masła. Zanim wiejemy mleko do garnka, należy przepłukać go zimną wodą, wtedy mleko nie przypali się. Po przegotowaniu należy mleko schłodzić i przechowywać nakryte w lodówce. Mleko szybciej się zsiądzie, jeżeli do jeszcze słodkiego dodamy kilka łyżeczek zsiadłego albo kefiru czy jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *