NOŻE

Noże powinny być nie tylko ostre, co uważa się za ich podstawową zaletę, ale i funkcjonalne, aby usprawniały pracę i zapewniały przy tym bezpieczeństwo. Powinny więc mieć odpowiednie do konkretnego przeznaczenia o- strze ze stali nierdzewnej oraz uchwyt (trzonek), który musi być tak uformowany, żeby nóż był wygodny w użyciu równocześnie zapewniał to, że nie przekręci się ani nie wyśliźnie z ręki, nawet gdy trzymamy go mokrą czy tłustą dłonią, co często się w kuchni zdarza. A oto rodzaje noży, które powinny znaleźć się w naszym gospodarstwie: duży, ostro zakończony nóż do obróbki mięsa i krojenia pieczywa; długi nóż zakończony okrągło do krojenia zimnych mięs, wędlin, serów itp.; nóż zakończony piłką lub faliście do krojenia pieczywa, a także np. pomidorów, szatkowania kapusty i innych warzyw i — jak się przekonacie — bardzo wygodny podczas przygotowywania różnych potraw; mały nożyk do obierania ziemniaków i jarzyn; specjalny nożyk-obieraczka do ziemniaków i jarzyn. i Dla ciebie… Zwykle mamy w domu jeszcze kilka noży, do których się przyzwyczailiśmy i te wydają się najprzydatniejsze, ale zwróćcie uwagę, czy mają prawidłowo wykonane juchwyty. Tępe noże są mało przydatne i bardzo utrudniają pracę. Nauczmy się je ostrzyć na krzemiennej płytce (osełce). W sprzedaży są też różne proste przyrządziki do ostrzenia noży. Warto je mieć wśród kuchennych drobiazgów. A najprostszy sposób błyskawicznego ostrzenia noży to pocieranie ostrza jednego noża o grzbiet czy nawet ostrze drugiego. ruchem ślizgowym. Sposób bardzo prosty, ale wymaga pewnej wprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *