Słodkie przekąski na imprezę – pyszne i efektowne propozycje

Słodkie przekąski na imprezę – pyszne i efektowne propozycje

Impreza to doskonały czas na delektowanie się smakowitymi przekąskami. Jeżeli planujesz zaraz kolejne spotkanie to powinieneś zwrócić uwagę na nasze przepisy na słodkie przekąski, które są nie tylko pyszne, ale również efektowne. W tym artykule przedstawimy Ci 7 różnych pomysłów na smakołyki, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

  1. Delikatne babeczki z owocami
    Przepis:
  • 250g mąki pszennnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200ml mleka
  • dowolne owoce (np. truskawki, maliny, borówki)

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki oprócz owoców mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Foremki na babeczki wypełniamy do 3/4 wysokości.
  • Na wierzchu każdej babeczki układamy kilka owoców.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
  1. Jesienne ciasteczka z cynamonem

Przepis:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm.
  • Ciasteczka wykrawamy przy użyciu foremek.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut.
  1. Puchate ptasie mleczko

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 400g masy ptasiego mleczka
  • 1 łyżka masła
  • kakao do posypania

Wykonanie:

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • W małej miseczce rozpuszczamy masę ptasiego mleczka.
  • Masę czekoladową łączymy z masą ptasiego mleczka i dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masą wypełniamy foremki do różnych kształtów.
  • Ptasiem mleczkiem posypujemy kakao i pozostawiamy do stężenia.
  1. Kolorowe meringi z nadzieniem

Przepis na meringi:

  • 4 białka jajek
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Białka jajek miksujemy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz sok z cytryny.
  • Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe kolorowe bezy.
  • Pieczemy w temperaturze 100 stopni przez około 1-1,5 godziny.

Przepis na nadzienie:

  • 100g kremu mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • kolorowe galaretki do dekoracji

Wykonanie:

  • Krem mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
  • Gotowymi meringami napełniamy kremem.
  • Na wierzchu każdego meringa umieszczamy kolorową galaretkę.
  1. Kruche ciasto z kawowym nadzieniem

Przepis:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g miękkiego masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z kawy

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Schładzamy w lodówce przez około godzinę.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wykrawamy kółka.
  • Na połowie kółek nakładamy łyżeczkę nadzienia kawowego.
  • Przykrywamy drugim kołem i dokładnie zlepiaamy brzegi.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  1. Owocowe ruloniki z marcepanem

Przepis:

  • 1 kg mieszanki owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 1 łyżka cukru
  • 250g masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • 500g kruchego ciasta

Wykonanie:

  • Owoce kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem.
  • Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.
  • Na środku ciasta układamy masę marcepanową.
  • Na masę marcepanową kładziemy warstwę owoców.
  • Całość zwijamy w rulonik.
  • Rulonik smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.
  1. Słodkie nugatowe kuleczki

Składniki:

  • 200g nugatu
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 150g pokruszonych herbatników
  • 150g posiekanego białego czekolady

Wykonanie:

  • Nugat kroimy na małe kawałki.
  • Podgrzewamy śmietankę kremówkę, dodajemy nugat i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
  • W powstałej masie dodajemy pokruszone herbatniki i posiekaną białą czekoladę.
  • Mieszamy do połączenia składników.
  • Masa formujemy w kuleczki i pozostawiamy do stężenia.

Więc jeśli planujesz imprezę, nie zapomnij o tym, aby uraczyć swoich gości pysznymi i efektownymi słodkimi przekąskami. Przedstawione powyżej przepisy na babeczki, ciasteczka, ptasie mleczko, meringi, kruche ciasto, ruloniki i nugatowe kuleczki na pewno spełnią oczekiwania każdego smakosza. Przekonaj się sam, jak prosty i smaczny może być świat słodkich przekąsek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *