Z 30 dag mąki i 3 dag drożdży zrobić ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać do miski lub dużej salaterki, drożdże roz- kruszyć i wsypać do 1/4 szklanki ciepłego, lekko osłodzonego mleka lub wody. Gdy drożdże podrosną, wlać je do mąki, uzupełniając odpowiednią ilością ciepłej wody, aby ciasto miało taką gęstość, jak na kluski kładzione. Wyrabiać łyżką drewnianą około 10 minut. Postawić w cieple, aby podrosło. W tym czasie przygotować wszystkie dodatki i posmarować blachę oliwą. Kiedy ciasto wyrośnie, rozprowadzić je na blasze, rozpłaszczając i rozciągając palcami i dłońmi posmarowanymi oliwą (placek powinien mieć grubość ok. 1 cm). Odstawić na pół godziny do lekkiego podrośnięcia, potem układać wszystkie składniki. Najpierw posmarować ciasto przecierem z uduszonych uprzednio pomidorów lub lekko rozrzedzonym koncentratem pomidoromo ilościowo) lub inną chudą wędlinę wraz z pokrojonym konserwowym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Wymieszać z majonezem. Udekorować.