Chrzan

Aby nie płakać, należy go ucierać przy otwartym oknie lub w pobliżu palnika gazowego, wtedy ostre olejki eteryczne szybko będą ulatywały do góry. Chrzan jest cenną rośliną (zawiera wapń, żelazo, witaminę C) i znakomitą przyprawą, ma też właściwości bakteriobójcze. Ma zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa (chrzan z octem, z burakami, sos chrzanowy), ale można go też dodać do twarożku, do żuru czy barszczu. Podobno łyżka świeżo utartego chrzanu zjedzona tuż przed posiłkiem pomaga w skuteczności diety odchudzającej. Warto też sporządzić nalewkę (pół szklanki chrzanu zalać butelką wina) i pić kieliszek przed jedzeniem, ułatwia to podobno trawienie. Utarty chrzan można przechować nie stosując octu, jeżeli po utarciu posolimy go i umieścimy, dobrze uciskając, w zamkniętym szklanym słoiku. Wówczas nie ściemnieje.Drożdże Należy używać tylko świeżych drożdży, o nie zmienionym kolorze i zapachu. Można je przechować *w lodówce na dole, nawet 2—3 tygodnie zawinięte, w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Można też świeże drożdże ususzyć, drobno rozkruszone i rozsypane cienką warstwą na papierze, w pobliżu źródła ciepła. Wysuszone przechowywać w zamkniętym słoiku. Używać do pieczenia ciast. Potrzebują jednak co najmniej pół godziny, aby „ruszyły” po zalaniu ciepłym, słodkim mlekiem. Drożdże powinny być stosowane też jako przyprawa do zup i sosów, zawierają bowiem białko, związki mineralne, a także (ale nie tylko) witaminę B. Drożdże do picia powinny być sparzone gorącą wodą lub mlekiem, nie należy konsumować „żywych”, bo wtedy pasożytują w naszym organizmie, pobierając witaminy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *