Ułatwia i reguluje procesy trawienia, stosowany jest także w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Nasionami kolendra o silnym aromacie przyprawia się wędliny i marynowane mięsa, a także „upikantnia” potrawy z ziemniaków (kopytka, zupę ziemniaczaną), a nawet stosuje jako uzupełnienie przyprawy do pierników. Koper Świeży koper ma utrwaloną pozycję w naszej kuchni. Natomiast nasion, dawniej popularnych w piekarnictwie, obecnie niemal się nie używa. Szkoda, bp poza walorami smakowymi, nasiona kopru mają korzystny wpływ na system trawienny, dlatego też dodawany jest do kapusty i innych ciężko strawnych potraw. Majeranek Ułatwia trawienie; jest stosowany do grochówki, żuru, do pieczonych kaczek, gęsi, wieprzowiny i innych tłustych mięs, a także do knedli i różnych potraw z ziemniaków i jarzyn. Mięta Niektóre osoby nie znoszą jej zapachu, szczególnie w potrawach, ale przeważająca większość spożywa ją często i chętnie, głównie w postaci herbatki przy dolegliwościach trawiennych. Mięta jest też doskonałą przyprawą do mięsa, pasztetu, sosów, sera. Można ją dodawać do nadzienia pierogów z serem, do twarożku, do chleba z masłem; jednak w tym przypadku powinna być raczej świeża. Rozmaryn Jest cenioną przyprawą kuchni włoskiej. Stosowany głównie do potraw z baraniny, cielęciny, drobiu i ryb. Warto go zaakceptować w naszej kuchni. Szałwia Uważana była kiedyś za lek uniwersalny (podobnie jak dziurawiec), powstało nawet przysłowie: „śmierć tego nie pobodzie, u kogo szałwia w ogrodzie*. Stosowana jest w postaci herbatek przy ostrych nieżytach przewodu pokarmowego i zatruciach pokarmowych. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie wszelkich ropni i stanów zapalnych skóry. Najpowszechniej używana jest jako płukan- ka przy stanach zapalnych gardła i dziąseł. Jako przyprawę stosuje się ją do mięsa w zastępstwie gałki muszkatołowej lub goździków (nadaje smak dziczyzny), a także do ryb, zup i sosów. Kilka listków wrzuconych do zupy jarzynowej czy grochowej nadaje jej oryginalny aromat.
