Poza tymi wartościami, które ma mleko, zawiera mikroflorę, która działa antyseptycznie w przewodzie pokarmowym i poprawia trawienie. Jogurtowi przypisuje się też wiele innych zalet, zalecając go wszystkim, od niemowląt do ludzi starszych, dla których jest szczególnie cenny ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe. Można używać go jako napoju w stanie naturalnym albo w postaci koktajlu, zmiksowanego z różnymi dodatkami. Jogurt można sporządzić również w domu. W wielu krajach używane są do tego celu specjalne jogurtiery, tj. rodzaje ogrzewaczy, w których dojrzewa, umieszczony w małych pojemnikach. Jogurtiera ogrzewana jest za pomocą prądu wyposażona w termoregulator. Mleko, użyte do sporządzenia jogurtu powinno być zagęszczone albo przez odparowanie, albo dodanie mleka skondensowanego lub w proszku. Oezywiście, musi być dodany zaczyn bakteryjny albo w postaci kilku łyżeczek jogurtu, albo pastylek, produkowanych przez przemysł mleczarski. Jogurt może doskonale zastąpić śmietanę przy sporządzaniu surówek, sałatek czy mas z twarożku. Jest niskokaloryczny, zalecany w diecie odchudzającej.
