Na pewno spodoba im się ta propozycja i szybko przyzwyczają się do sporządzania różnych atrakcyjnych napojów czy bardziej skomplikowanych przysmaków. Nie ma obawy, żeby coś zepsuły — lepiej znają się na technice niż dorośli. Zwróćcie tylko uwagę na podstawową sprawę; najpierw należy wyłączyć urządzenie z sieci, a dopiero potem demontować je czy myć. Przy kupnie sprzętu zmechanizowanego otrzymujemy dwa ważne dokumenty: instrukcję eksploatacji i kartę gwarancyjną. Dokumenty takie należy przechowywać w jednym miejscu (w szufladzie, teczce czy dużej kopercie), aby można je było łatwo znaleźć. Instrukcja zawiera szczegółowe dane o sprzęcie, opis budowy, sposób prawidłowej eksploatacji i konserwacji itd. Należy dokładnie zapoznać się z treścią instrukcji, zanim zaczniemy sprzętu używać, a także od czasu do czasu po nią sięgać, zwłaszcza gdy mamy wątpliwości, czy wszystko jest w porządku. Bo trzeba przyznać, że bardzo często reklamacje klientów i pretensje do. producenta wynikają, niestety, z niewłaściwego użytkowania sprzętu. Karta gwarancyjna jest ważnym dokumentem wystawionym przez producenta, który zobowiązuje się do opieki nad sprzętem przez pewien czas, przeważnie przez rok. Zapewnia więc ona bezpłatną konserwację, naprawę wszelkich usterek a nawet wymianę na nowy egzemplarz. Przed upływem terminu ważności karty nie wolno dokonywać żadnych napraw we własnym zakresie. Kupując sprzęt wybierzcie taki, który ma znak jakości, czyli oznaczony jest jedynką w trójkącie, co stanowi gwarancję jakości, potwierdzenie pełnej zgodności z normą i określonych walorów estetycznych.