LODÓWKA

Jaka powinna być lodówka? Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: duża, z dużym zamrażalnikiem. Bo tylko taka będzie prawdziwą spiżarnią i ułatwi pani domu właściwe wykorzystanie produktów, jak też umożliwi przechowywanie potraw zrobionych na zapas — tylko do o- grzania czy wykończenia. Na poszczególnych „piętrach” lodówki przechowuje się różne produkty, zależnie od tego, jakiej temperatury wymagają — od owoców i warzyw począwszy, przechowywanych w pojeriinikach najniżej, poprzez produkty nabiałowe, konserwy, tłuszcze, wędlinę, mięso i potrawy gotowe — aż do mrożonek. Przestrzeń w lodówce powinna być maksyriialnie wykorzystana, dlatego ważne jest, w czym i jak przechowujemy produkty. A oto kilka informacji, dotyczących użytkowania i konserwacji lodówki: lodówkę ustawić w miejscu nienasłonecznionym, przewiewnym, z daleka od źródeł ciepła, w odległości co najmniej kilkunastu centymetrów od ściany; nie zapełniać lodówki zbyt szczelnie, bo musi być zapewniony wewnątrz ruch powietrza; ” produkty wkładać i wyjmować jak najszybciej, aby nie dopuścić do zbytniego nagrzania powietrza w komorze; nie wstawiać do lodówki produktów ciepłych, źle opakowanych i nieświeżych; minimum raz w miesiącu, a nawet częściej, jeżeli stwierdzimy oszronienie grubości 3 mm (co następuje szybciej w lecie lub wtedy, gdy lodówka jest zbytnio wypełniona), należy ją odmrozić, w tym celu trzeba najpierw wyłączyć ją z sieci, wyjąć wszystkie produkty, półeczki, pojemniki czy szuflady, produkty zamrożone ułożyć w większym pojemniku plastykowym lub w miednicy wyścielonej dość grubo papierem, również papierem nakryć opakowane mrożonki i całość zawinąć szczelnie w koc i nakryć drugim kocem, dzięki takiemu zabezpieczeniu artykuły zamrożone doskonale wytrzymują kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *