„POGOTOWIE” KULINARNE I ZAPASY

Aby można było przygotować szybko, a w dodatku atrakcyjne potrawy, muszą być w kuchni pewne zapasy produktów oraz artykułów, które określa się jako garmażeryjne, czyli już gotowe do spożycia albo przygotowane w jakimś stopniu. Uzupełnieniem są owoce i warzywa. Obecnie, kiedy w każdym prawie gospodarstwie jest lodówka, sprawa przechowywania różnego rodzaju zapasów jest stosunkowo prosta, aczkolwiek umieszczenie różnych środków nawet w niskiej temperaturze, nie zapewnia ich długotrwałej świeżości. Nawet w lodówce potrawa może się zepsuć, jeżeli jest zbyt długo i niewłaściwie przechowywana. Np. potrawy gotowe — duszone mięso, a tym bardziej z dodatkiem jarzyn czy makaronu — nie mogą być umieszczone w szczelnie nakrytym naczyniu, bo zepsują się. Najlepiej naczynie z gotową potrawą osłonić folią aluminiową, w której warto zrobić kilka nakłuć widelcem. Folia aluminiowa jest w ogóle niezastąpionym środkiem do przechowywania produktów, zarówno w za- mrażalniku, jak i na niższych półkach. Różne przykłady zastosowania folii aluminiowej podajemy na str. 150, ale i tu chcemy przypomnieć, że w folii doskonale przechowuje się resztki wędlin, pieczonego mięsa, sery, naleśniki itd. Jeżeli w domu jest lodówka z dużym zamrażalnikiem utrzymującym dostatecznie niską temperaturę (—18°), to można tam przechowywać nie tylko kupione mrożonki, ale też zamrażać niektóre wykonane w domu potrawy mięsne i półmięsne, tj. gołąbki, pierożki, gotowany ryż czy kaszę itp., a nawet gotowe ciastka (np. szarlotkę), szczelnie opakowane w torebki foliowe. Własne mrożonki to ogromnie praktyczne zapasy, bo w wolniejszym czasie można przygotować większą ilość jakiejś potrawy, zamrozić, a w sytuacji „awaryjnej” obiad może być gotowy w 15 minut. Z kupowanych mrożonek warto mieć w zamrażalniku kawałek mięsa, kilka filetów rybnych, mieszankę warzywną na zupę, truskawki lub śliwki, pyzy czy pierogi. Wtedy, nawet wróciwszy później z pracy, można w niecałą godzinę zrobić bez kłopotu pełny obiad.