Miejsce na odpadki

Do zbierania odpadków służy w kuchni przeważnie małe wiaderko plastykowe umieszczone w obudowie zlewozmywaka z automatycznie unoszącą się przykrywą lub luźno stojący pojemnik z pedałem, tzw. smok. Jest wygodny, dobrze się zamyka, nie trzeba niczego dotykać ręką. Do takich pojemników składamy w ciągu dnia wszelkie odpadki; tj. obierki z ziemniaków i warzyw, resztki potraw, zużyte opakowania, papiery, szmaty, które następnie wyrzucamy „jak leci” do zsypu czy na śmietnik. Jest to, niewątpliwie, duże marnotrawstwo jeszcze przydatnych surowców. W wielu domach wszystkie resztki wrzuca się do sedesu; staje się to często przyczyną zapychania rur kanalizacyjnych i skutki tego odczuwają lokatorzy całego domu, łącznie z winowajcą. Niestety, mimo wielu prób nie udało się zorganizować sortowania odpadków z przeznaczeniem na paszę, surowce wtórne itd. Pamiętajmy przynajmniej, że resztki chleba to nie odpadki i nie powinny znaleźć się w zbiorniku na śmieci. Jeżeli nie ma w bloku specjalnego pojemnika na. czerstwy chleb, lokatorzy sami powinni wyznaczyć jakieś miejsce, przeznaczone do jego przechowywania, zawsze znajdą się „domokrążcy”, którzy go zabiorą celem sprzedania w punkcie skupu albo na paszę dla własnego inwentarza.