KUCHENKA GAZOWA

Kuchenka gazowa to podstawowe wyposażenie, które zastajemy, otrzymując nowe mieszkanie i przy którym spędzamy dziennie kilka godzin. Szkoda, że nie upowszechniono u nas kuchenek elektrycznych, znacznie zdrowszych dla osób krzątających się przy nich, mniej kłopotliwych w eksploatacji, zarówno przy gotowaniu, jak i korzystaniu z piekarnika, a także bezpieczniejszych. A więc mamy kuchenkę gazową, urządzenie tak popularne, że nie trzeba udzielać gospodyniom specjalnych wskazówek, warto jednak przypomnieć o konieczności przestrzegania pewnych zaleceń w celu bezpiecznego i ekonomicznego jej użytkowania i utrzymania w należytej czy- stości. A oto one: zapalając gaz najpierw należy zbliżyć zapaloną zapałkę do palnika, a potem odkręcić kurek gazowy; regulować wielkość płomienia, który powinien być nieco mniejszy niż dno garnka, palący się gaz poza garnkiem jest marnowany, a poza tym wydzielają się niezdrowe spaliny; każdą potrawę zagotować na dużym płomieniu, a następnie trzymać na bardzo małym, aby tylko podtrzymać temperaturę, uniknie się wtedy zbytniego parowania, wykipienia czy przypalenia potraw; nierówny płomień dowodzi, że palnik jest zanieczyszczony lub mokry, należy to usunąć, a więc wyłączyć gaz, zdjąć nakrywkę palnika i osuszyć ją ściereczką lub papierem toaletowym, oczyścić ostrą szczotką (najlepiej drucianą) z przypalonych resztek wykipiałej potrawy; garnek powinien dokładnie stać na palniku, a właściwie na ruszcie, zapewnimy to umieszczając na ruszcie, nad palnikiem, małą żeliwną fajerkę, natomiast w celu ochrony potraw przed przypaleniem podkładamy pod garnek płytkę blaszaną, złożoną z kilku warstw dziurkowanej blachy, nie wolno używać płytek azbestowych, gdyż są szkodliwe dla zdrowia; sprawdzać płomień piekarnika, czy pali się na całej długości, luki w płomieniu świadczą o zanieczyszczeniu otworków palnika, można je oczyścić przekłuwając igłą lub zaostrzoną zapałką, nie wolno używać do tego celu żadnych metalowych przedmiotów, które mogłyby spowodować powiększenie otworków, należy także, co pewien czas, powiedzmy raz w roku, poprosić fachowca o sprawdzenie i oczyszczenie palników i przewodów.