Ciasto kruche

25 dag mąki, 12,5 dag tłuszczu, p6ł szklanki cukru, 2 iółt- ka, 1 łyżka śmietany (lub jeszcze jedno żółtko), szczypta soli, zapach.
Mąkę z tłuszczem (wychłodzonym) i cukrem siekać nożem (albo dwoma nożami) do chwili połączenia się składników, dc-dać żółtka i ewentualnie śmietanę i siekać dalej, aż do wytworzenia się ciasta, pod koniec lekko zagniatając je nożem (ręką’lepiej nie dotykać, ewentualnie tylko na końcu szybko zlepić w całość). Gotowe ciasto schłodzić, a następnie wyrabiać dowolne ciasta. Kruche ciasto można też sporządzać bez dodatku cukru, używa się je wtedy do wypieku paluszków czy innych dodatków do zup.
Ciasto półfrancuskie (krucho-drożdżowe) Jest kilka przepisów na sporządzanie ciasta tego rodzaju, ale poniższy jest bardzo łatwy do wykonania i uznany za doskonały. 3 szklanki mąki, 30 dag margaryny lub masła, 2 żółtka, 4 łyżki śmietany, 5 dag drożdży. Połączyć składniki, siekając je (jak przy cieście kruchym) razem z rozkruszonymi drobno drożdżami. Na końcu lekko zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki, a następnie wałkować i wycinać ciasteczka, smarować je białkiem, posypać grubym cukrem i posiekanymi orzechami. Upiec. Można też formować rogaliki, tak jak z ciasta francuskiego. To ciasto można również sporządzić w wersji słonej. Ciasto półkrućhe Różni się od ciasta kruchego mniejszym dodatkiem tłuszczu, a także tym, że stosuje się środek spulchniający w postaci proszku do pieczenia. Używa się je również do wyrobu drobnych ciastek, a także na placki z owocami itd. 50 dag mąki, 15 dag tłuszczu, 15 dag cukru, 2 jaja, ok. pół szklanki śmietany, proszek do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać, dodać jaja utarte z cukrem i śmietanę, siekać dalej, aż do złączenia składników, na końcu krótko zagnieść. Schłodzić. Ciasto półkruche może być również przygotowane bez cukru (na słono) i używane na różnego typu paszteciki.